telefoonnummer psycholoog den haag 06 - 1476 0830
e-mailadres psycholoog den haag info@psychologenpraktijkdenhaag.nl
Psycholoog aan de Duinstraat te Den Haag Duinstraat 23, 2584 AV Den Haag
psycholoog Den Haag

Problemen met assertiviteit - Psycholoog Den Haag

Als je bepaalde situaties uit de weg gaat, omdat je ze heel erg moeilijk vindt. Als je jezelf meestal met anderen vergelijkt: met collega’s, die wél iets zeggen tijdens een vergadering of met vrienden die heel gezellig praten met anderen op een feestje. Als je heel lang nadenkt voor je op iemand afstapt en jezelf afvraagt: “Waarom kan ik dit niet? En waarom kunnen zij dit wel? Hoe komt het dat andere mensen geen rood hoofd krijgen en wel weten hoe ze iets moeten zeggen en niet dichtklappen tijdens een discussie?”
Dan kan ik je helpen zodat je zelfverzekerder en assertiever wordt.
 

Assertiviteit kan je indelen in drie niveaus:

  • Sommige mensen zijn heel erg in zichzelf gekeerd en lijken eigenlijk niet te reageren. Zij gedragen zich subassertief.
  • Andere mensen reageren juist vaak erg aanvallend en dominant en vertonen hiermee agressief gedrag.
  • En dan is er nog de balans daartussen: assertief gedrag, waarbij je rekening houdt met je eigen belangen maar ook met die van anderen.
Assertief gedrag kun je leren. Je kunt leren hoe je je wensen en ideeën op een natuurlijke manier naar voren kunt brengen. Je kunt ook leren om sterker en zelfbewuster te communiceren.
 

Counselingstraject

In het counselingstraject dat ik aanbied, leer ik je om minder verlegen te zeggen bij wat je eigenlijk wilt zeggen. Ik leer je om je mening te durven geven en je grenzen aan te geven. Om vrijer te kunnen zijn in je contact met andere mensen.
We werken op een heel praktische manier in je eigen tempo aan het vergroten van je assertiviteit. Ik bied hiervoor een veilige situatie waarin je samen met mij kunt oefenen. Als je het wilt en er klaar voor bent, zal ik je ook huiswerkopdrachten geven, zodat je ook in andere situaties kunt oefenen.
 
In het intakegesprek bespreken we hoe je gewend bent te communiceren. Ik zal daarbij zeggen hoe het op mij overkomt. Wát je ook zegt of doet, je gedrag heeft namelijk altijd een reactie van de ander tot gevolg. Vervolgens kijken we naar je gedachten hierbij en wat de invloed daarvan is op je gedrag. Zo krijg je inzicht in wat maakt dat je je soms niet assertief opstelt en hoe dit anders kan.
We onderzoeken ook wat er gebeurt als iemand kritiek op je heeft. En we kijken naar het verschil tussen verbale en non-verbale communicatie.
 

Resultaat

Na afloop van het traject ben je in staat om assertief en zelfverzekerd te communiceren. Om zelfbewust en op een heldere manier je wensen en  ideeën te verwoorden. Je bent je bewust van het effect van je verbale en non-verbale gedrag op anderen. Ook ben je in staat om een zelfverzekerde rol in te nemen in gesprekssituaties.
 

In vijf tot zeven sessies:

  • heb je meer zicht op jouw manier van communiceren
  • durf je eerder op anderen af te stappen
  • geef je duidelijk jouw grenzen aan en kun je gemakkelijker ‘nee’ zeggen
  • durf je tegen anderen te zeggen wat je denkt
  • neem je meer initiatief en heb je een grotere invloed
  • voel je je zekerder in moeilijke situaties en kun je beter omgaan met spanning
  • ben je voor anderen veel zichtbaarder en meer aanwezig
Géén wachtlijst
Ma t/m vr 8.45u - 18.30u
Ervaren psycholoog
Veelzijdige aanpak
Heb je nog vragen?
contact opnemen met psycholoog den haag
Deel mijn website:
deel psychologenpraktijkdenhaag.nl op social media
Ik ben aangesloten bij:
psycholoog NIP NFG ook voor Psychologen RBCZ